كاردوك مشاوره كسب و كار كاريابي كاردوك
|
طرح توجيهي احداث سردخانه با چه هدفي نوشته ميشود؟ طول عمر كوتاه ماندگاري مواد غذايي در شرايط محيط طبيعي علل الخصوص در مناطقي گرمسير و يا در زمان جابجايي و ضرورت دسترسي به بسياري از موادغذايي تازه و سالم در تمام طول سال، نيازمند نگهداري كنترل شده محصولات خوراكي است. ضرورت حفظ ارزش و ظاهر محصولات غذايي، احداث انبارهاي سردخانه را به يك صنعت جهاني تبديل كرده است. سردخانهها براي نگهداري محصولات خوراكي به بهترين شكل نيازمند كنترل موارد مختلفي همانند شرايط استاندارد كنترل دما، رطوبت و تهويه كاملا اتوماتيك ميباشند، با وجود سردخانهها ضايعات محصولات غذايي بسيار كاهش مييابد. در نتيجه تعداد جمعيت بيشتري را ميتوان با زراعت محصول كمتر تغذيه نمود و امكان عرضه مواد غذايي را در تمام فصول سال نيز فراهم كرد. تبعات فرايندهاي سردخانه كاهش قيمت تمام شده محصولات، جلب رضايت مشتري و افزايش ميزان مصرف بموازات ارزش افزوده بيشتر محصول غذايي است.
منبع: طرح توجيهي احداث سردخانه
طرح توجيهي سردخانه | تعريف خدماتانبار محلي است كه از آن براي نگهداري مواد و كالاها استفاده ميشود. در صنايع مختلف براي موارد گوناگوني ازجمله؛ نگهداري مواد اوليه، يا محصولات توليدي،كالاي در جريان ساخت، اقلام و كالاهاي خريداري شده از روش انباركردن استفاده ميگردد. در كشاورزي و دامپروري نيز وجود انبار و سردخانه از الزامات نگهداري و فراوري محصولات ميباشد. براي مشاهده ساير طرح توجيهي صنايع غذايي و آشاميدني كليك كنيد. طرح توجيهي سردخانه | معرفي كدهاي ISIC متعلق به محصول مورد بررسيISIC نوعي طبقه بندي استاندارد براي فعاليتهاي اقتصادي توليدي است. هدف اصلي ISIC فراهم كردن مجموعهاي از ردههاي فعاليتي است. به طوري كه در آن بتوان موجوديتهاي اقتصادي را بر اساس نوع فعاليتي كه انجام ميدهند طبقه بندي كرد. وزارت صنعت معدن و تجارت و كميتههاي صنايع روستايي جهاد كشاورزي از اين طبقهبندي براي دستهبندي فعاليتهاي صنعتي استفاده مينمايد. براساس اين سيستم طبقه بندي كد آيسيك محصولات پيش بيني شده در طرح به شرح ذيل ميباشد. كد آيسيك ذخيره سازي و نگهداري كالا در سردخانه: 6302312301 كد آيسيك ذخيره سازي و نگهداري مواد غذايي در سردخانه در دماي بالاي صفر درجه سانتيگراد: 6302612306
طرح توجيهي سردخانه | ضرورت وجود انبارهاي سردخانهاز آنجا كه بسياري از مواد غذايي در همه طول سال به صورت مصرف تازه خوري يا براي واحدهاي صنعتي در دسترس نيستند يا در مناطقي به دليل شرايط آب و هوايي، محصولات خاصي توليد نميشود يا بيش از ميزان مصرف توليد ميگردد. بنابراين براي جلوگيري از فساد و ذخيره طولانيتر اين مواد ناگزير به احداث انبارهاي سردخانهاي هستيم كه علاوه بر عمر بيشتر سبب سودهي بيشتر و حمل و نقل آسانتر محصولات ميشود. كشاورزان و تجار زيادي جهت نگهداري طولانيتر و كاهش ضايعات محصولاتشان، آنها را در سردخانه نگهداري ميكنند. طرح توجيهي سردخانه | انواع مختلف سردخانهسردخانهها براساس نحوه تقسيم بندي داخل سازه سردخانهاي، ظرفيت، نحوه چيدمان، محصولاتي كه در آن نگهداري ميكنند و همچنين نوع تهويه با هم تفاوت دارند. محصولاتي كه در سردخانه نگهداري ميشوند؛ ميتواند شامل مواد خوراكي و يا غيرخوراكي (بذري) باشند. براي مثال سردخانههاي مخصوص نگهداري محصولات پروتئيني و دامي، محصولات كشاورزي و باغي، نگهداري مواد شيميايي و دارويي، سردخانه انجماد سريع محصولات غذايي (IQF)، سردخانههاي پيش سردكن وجود دارند. انواع سردخانه بر اساس نوع مبردمواد تبريدي سردخانه بلحاظ سطح امنيت در سه دسته قرار ميگيرند؛ دسته اول را مبردهاي هالوژنه و انيدريد كربنيك در بر ميگيرد كه غلظت اين گروه كمتر از ۲ تا ۴ درجه حجمي در هوا بوده كه براي تنفس بي خطر است و قابل اشتعال نميباشد. دسته دوم شامل مواد مبردي نظير آمونياك، اتيلن كلرايد، متيل كلرايد، انيدريدسولفورو و نظاير آن ميباشد. اين مواد خورنده سطوح بوده و سمي هستند و در غلظت بين ۵ تا ۲۵ درصد قابل انفجار هستند. دسته سوم را مبردهايي از نوع هيدروكربورها مانند اتان، پروپان، بوتان و غيره تشكيل ميدهند كه قابل اشتعال هستند. اين مواد با غلظت بين4/0 تا ۵درصد بوده و براي تنفس در زمانهاي كوتاه مضر نميباشند ولي چون قابليت اشتعال آنها خيلي زياد است، بايستي احتياطهاي لازم را در استفاده از آنها به عمل آورد. سردخانه هاي آمونياكياين سردخانه از مبرد آمونياكي بدليل قيمت مناسب گاز آمونياك بهره ميبرند، اين گاز آسيبي به لايه اوزون وارد نميكند ولي بايد توجه داشت تماس و تنفس آن مخاطره آميز است و غالباً در سردخانههايي با ظرفيتهاي بالاتر از 2000 تن به كار ميرود. سردخانه هاي گاز دي اكسيد كربندي اكسيد كربن گاز نسبتاً بي خطري است و به لايه ازون آسيب نميرساند. اين گاز براي استفاده در سيستمهاي برودتي مناسب است و خطرات آمونياك را نيز ندارد. سردخانه هاي فريونياين مبردها توان برودتي خوبي دارند، اما گاز فريون به لايه اوزون آسيب وارد ميكند و از آن در سردخانههاي كوچك مقياس استفاده ميشود. به دليل تبعات زيست محيطي در كشورهاي پيشرفته استفاده از آن ممنوع شده است و از آن در سردخانههاي كوچك مقياس استفاده ميشود. طرح توجيهي سردخانه | سازه هاي سرد خانهساختار سازههاي سردخانهاي را هم با سولههاي فلزي، هم سازههاي خرپايي و يا با اسكلتهاي تير ورقي ميسازند. سازههاي خرپايي داراي وزن واحد سطح و ورقهاي نازكتر و سبكتري نسبت به سازه تيرورقي هستندو هزينههاي نگهداري كمتر را به دليل رطوبت موجود در سردخانه يا رطوبت مناطق مرطوب دارد. سردخانه تيرورقي از سازه خرپايي و در برابر رطوبت موجود در سردخانه مقاومتر هستند و در طولاني مدت بدليل طول عمر بالا مقرون به صرفهتر ميباشند. بدليل تنوع در شرايط نگهداري محصولات، سردخانههاي بزرگ سالنهاي زياد و متعددي دارند. به همين دليل در وسط اتاقكهاي سردخانهاي جهت ترانزيت محصولات يك راهرو قرار ميدهند. غالباً سردخانههاي 1000تا 2000تن نيازي به راهرو ندارند. در صورت كمبود فضا حتي ميتوان دو سردخانه مجزا ساخت كه داراي دو درب خروجي و بدون راهرو باشند. ارتفاع مناسب سردخانه تا 10 متر است. بالا بودن ارتفاع سردخانه، نه تنها سبب هزينه اضافي نميشود؛ بلكه ميزان فضا سردخانه را به سادگي افزايش ميدهد. كف سالن سردخانه را جهت ايزوله شدن با پنل و عايق پليمري كه مانع نفوذ دما و رطوبت است ميپوشانند و بر روي عايق، اسكريد يا بتون ريخته ميشود و در آن از لولههاي انتقال سيال براي جلوگيري از يخ زدگي نيز استفاده ميشود. كاربرد پايههاي عنكبوتي جهت جلوگيري از خروج سرما از كف است. در سردخانههايي كه به صورت انجمادي هستند به دليل سرماي زياد كف اتاقكها برفك ميزند و به همين دليل براي جلوگيري از ايجاد يخ و آسيب به كف زير عايق يك گرم كننده مرتبط با سنسور حرارتي قرار ميدهند به خصوص در مناطق مرطوب كه خاك خشك نيست، كنترل دقيق آن بصورت اتوماتيك انجام ميگيرد.
انواع سردخانه برحسب ميزان برودتسسيستم سرمايشي و سردخانههاي صنعتي به سردخانههاي بالاي صفر كه جهت نگهداري محصولات كشاورزي و لبني به كار ميرود و سردخانههاي زير صفر همراه تونل انجماد براي ذخيره سازي مواد پروتئيني و برخي مواد لبني به كار ميرود و سردخانههاي دومداره و اتمسفريك تقسيم ميشوند. كاربرد سردخانه هاي بالاي صفرمعمولا دماي آن بين 0 الي 5 درجه سانتي گراد است. محصولاتي قبيل؛ ميوه جات، سبزيجات، لبنيات و همچنين گوشت تازه و تخم مرغ و … در سردخانههاي بالاي صفر درجه سانتي گراد نگهداري ميشوند. اين دما براي حفظ كيفيت و ساختار فيزيكي و شيميايي محصولاتي نظير مواد غذايي الزامي است. براي نگهداري انواع غلات و حبوبات و گل و گياهان و … به طور معمول سطح دمايي حدود 25 درجه سانتي گراد به كار ميرود. كاربرد سردخانه هاي زير صفردماي اين نوع سردخانه گاه حتي به منفي 32 درجه زير صفر نيز ميرسد. مواد غذايي فاسد شدني مانند گوشت، كره و … را در اين سردخانه نگهداري و به حالت انجماد در ميآورند تا مدت زمان بيشتري بتوان از آنها نگهداري كرد. سردخانه دو مدارهدر اين نوع سردخانه، از هر دو سردخانه زيرصفر و بالاي صفر بهره ميبرند. در اين سردخانه بر اساس نوع كاربرد، دما سردخانه را مجددا تنظبم ميكنند. به دليل اينكه براي ساخت سردخانههاي مجزا هزينه بالايي نياز است، معمولا از سردخانههاي دو مداره استفاده ميكنند. قبل از تغيير دما در سردخانههاي دومداره، ابتدا آن را كاملا تخليه و ضدعفوني ميكنند و مطمئن مي شوند از محصولات قبلي چيزي باقي نماند.
سردخانه اتمسفريكمحيط اين سردخانهها ميتواند به عنوان كنترل سطح گازهاي محيط اطراف و در نتيجه گازهاي داخل ميوهها و سبزيها فرض گردد. سردخانههاي اتمسفريك كنترل شده، با تنظيم و بازسازي مداوم اكسيژن و دي اكسيد كربن در انبارها و كانتينرهاي نفوذ ناپذير تركيب گاز بر اثر فعاليت تنفسي ميوهها و سبزيهاي انبار و نشت گازها از طريق درب و ديوار را كنترل ميكند. بنابراين گازها در فاصلههاي زماني مشخص اندازه گيري ميشوند و توسط هواي تازه، نيتروژن يا عبور اتمسفر انبار از ميان يك ماده شيميايي براي گرفتن دي اكسيد كربن، تنظيم ميشوند. طرح توجيهي سردخانه | تجهيزات اصلي سرما زاي سردخانهسازه سردخانه تا حد امكان ايزوله ساخته ميشود و داراي سيستمهاي برودت هوا نظير اواپراتور و كمپرسور است. كمپرسوركمپرسورهاي سردخانهاي به مثابه قلب سيستم عمل مينمايند. كمپرسورها وظيفه تراكم و انتقال ماده سرمازا را در سيستم تبريد برعهده دارند. گاز دريافتي از تبخير كننده توسط كمپرسور با فشار از بخش رانش آن خارج ميشود. كمپرسور در واقع حجم گازها را با فشردگي كم ميكند و به اين ترتيب فشار آنها را افزايش ميدهد و طي اين عمل، درجه حرارت گاز افزايش مييابد. براي كاهش درجه حرارت، هنگام خروج گاز پرفشار آن را از يك سيستم خنك كننده عبور ميدهند. كمپرسورها انواع مختلفي دارند و بلحاظ فني ميتوانند از نوع پيستونهاي متقارن رفت و برگشتي، دوراني، حلزوني يا گريز از مركز باشند. كندانسوركندانسور به عنوان يك مبدل و خنك كننده وظيفه جذب حرارت محيط نگهداري مواد و محصولات غذايي داخل اتاقكهاي سردخانه و انتقال آن به عامل سرمازا را دارند. كندانسور با گرفتن گرما و انتقال آن به خارج سيستم، باعث تغيير شكل ماده تبريدي از حالت بخار به مايع ميگردند. هواي موجود در محيط سرخانهاي به كمك فنها امكان يكنواخت كردن شرايط محيط و افزايش سرعت انتقال حرارت را دارد. دو عامل اساسي و مهم در كارآيي كندانسورهاي خنك كننده سطح خنككنندههاي در تماس با محيط سردخانه و حجم هواي دور كننده گرما در واحد زمان ميباشد؛ به همين دليل لولههاي اواپراتور براي افزايش سطح تماس انتقال حرارت، در شبكهاي از فلزات نازك با قابليت هدايت حرارتي بالا قرار ميگيرند تا از ايجاد اختلاف درجه حرارت زياد بين دستگاه تبخير كننده و محيط سردخانه جلوگيري نمايد و هوا هنگام برگشت مجدد به محيط سردخانه رطوبتش را از دست بدهد و با ادامه اين فرايند خشك شدن سطح محصول امكان پذير ميگردد.
اوپراتوراواپراتور حرارت موجود در سردخانه را جذب و به مايع سرمازا انتقال ميدهد. براي كارايي بالاتر، لولههاي اپراتور را در شبكهاي از فلزات نازك قرار ميدهند. اين امر هم باعث افزايش سطح انتقال حرارت و همچنين سرعت انتقال بالاتر ميگردد. احداث سردخانه و عوامل محاسباتي آنطراحي فني متناسب با اقليم و ظرفيت قدم اوليه و اساسي در احداث سردخانه است. عواملي كه در طراحي و محاسبات احداث سردخانه موثر هستند، عبارتند از:
براي مشاهده ساير طرح توجيهي صنعتي نگارش شده توسط تيم كاردوك كليك كنيد.
خدمات قابل ارائه كاردوك
براي دريافت مشاوره كسب و كار در ايران و ديگر كشورها ميتوانيد با كارشناسان مركز مشاوره كاردوك از طريق شماره 02166418908 تماس بگيريد.
منبع: طرح توجيهي احداث سردخانه
امتیاز:
بازدید: 0
|
|
[قالب وبلاگ : سایت آریا] [Weblog Themes By : sitearia.ir] |